CUM PUTEM AJUTA?

Tasteaza intrebarea ta...
Home > Service > Service & Intretinere > Accidente si reparatii > Informatii despre anvelope > Siguranta anvelopelor
Tyre Safety

Siguranta anvelopelor

Anvelope mai sigure inseamna condus in singuranta.

 

Anvelopele reprezinta o caracteristica esentiala de siguranta a vehiculului tau. De exemplu, un set de anvelope uzate inseamna ca distanta de franare poate creste cu pana la 70% pe drum umed. Anvelopele, presiunea si nivelul de uzura, mentinute in paramtri optimi, asigura functionarea corecta a vehiculului in toate conditiile.

 

 • Mentine presiunea anvelopelor la nivelul corect

  Mentinerea unei presiuni corecte de aer este vitala pentru performanta masinii tale. Prea putin sau prea mult aer reduce contactul cu drumul, iti uzeaza anvelopele mai repede si te face sa utilizezi mai mult combustibil.

  Deci, pentru a economisi bani si a te proteja pe tine si pe pasagerii tai, este foarte important sa iti verifici presiunea din anvelope la fiecare doua saptamani. Nu astepta niciodata sa fie prea scazuta.

  Verifica-le cand sunt reci, deoarece masuratorile nu sunt corecte dupa calatorii lungi, la viteza mare. Intotdeauna infileteaza capacul supapei strans si inlocuieste imediat capacele pierdute, altfel supapele vor incepe sa aiba scapari. De asemenea, verifica supapele si garniturile supapelor pentru eventuale deteriorari.

  Pentru a afla de ce presiune ai nevoie in anvelope, consulta manualul de utilizare. Presiunea poate varia in functie de incarcatura, viteza si tipurile de anvelope, deci daca nu esti sigur, adreseaza-te distribuitorului Ford.

  Trebuie sa umfli intotdeauna anvelopa de rezerva la o presiune suplimentara de 0,1 pana la 0,3 bari. Totusi, presiunea nu trebuie sa depaseasca niciodata nivelul maxim atunci cand conduci cu sarcina maxima. Poti gasi nivelurile corecte de presiune a aerului in manualul tau de utilizare.

 • Verifica adancimea profilului anvelopelor tale

  Indicatorii de uzura din striatiile anvelopei vor arata daca profilul a atins limita minima legala de 1,6 mm. Anvelopele standard de vara trebuie schimbate cand profilul este mai mic de 3 mm. Daca profilul de pe anvelopele tale de iarna este mai mic de 4 mm, acestea pot pierde aderenta la drum in conditii de condus in zapada.

  Nu permite ca profilul anvelopelor sa se uzeze prea tare

  Anvelopele uzate afecteaza manevrabilitatea vehiculului tau, ceea ce face dificila masurarea modului in care acesta va reactiona atunci cand conduci. Si pe un drum umed ar putea mari distanta de franare cu pana la 70%.

  Adancime profil 8 mm = distanta franare 42 metri

  Adancime profil 3 mm = distanta franare 52 metri

  Adancime profil sub 1,6 mm = distanta franare 73 metri

  Pe langa faptul ca este periculos, incalci legea daca conduci cu o adancime de rulare de 1,6 mm sau mai mica. Este un alt motiv pentru care ar trebui sa iti verifici in mod regulat anvelopele.

  Daca preferi, adreseaza-te distribuitorului Ford pentru a le verifica - este gratuit.

 • Asigura-te ca anvelopele nu sunt prea vechi

  Regula generala este ca o anvelopa dureaza 6 ani. Dupa aceea, trebuie schimbata - chiar daca arata ca noua si abia daca a fost folosita. Vechimea anvelopelor tale poate fi găsită pe peretele lateral. Este o data de productie codata, de exemplu in „0702”, „07” indica saptamana 7, iar „02” inseamna 2002. Pana la 31 decembrie 1999, un „<” aparea dupa a treia cifra. Daca anvelopa ta este atat de veche, schimb-o imediat. Acest lucru se aplica si anvelopei de rezerva.

 • Anvelopa potrivita iti mentine consumul de combustibil scazut.

  Daca anvelopele sunt umflate sub limita normala, vei consuma mai mult combustibil. Umflarea anvelopelor cu 0,1 pana la 0,3 peste nivelul recomandat contribuie la scaderea rezistentei la inaintare. Totusi, nu trebuie sa depasesti niciodata presiunea maxima recomandata atunci cand conduci cu sarcina maxima.

Top